Je huidimperfecties begrijpen om ze beter te kunnen behandelen

Je huidimperfecties begrijpen om ze beter te kunnen behandelen

Acne is niet alleen voorbehouden aan tieners, maar is ook een reëel probleem voor volwassen vrouwen. In tegenstelling tot mannen heeft ¼ van de vrouwen tussen 25 en 40 jaar last van puistjes, dit wordt late acne of volwassen vrouwelijke acne genoemd. Wist je dat acne een van de belangrijkste motieven is voor een consult bij de dermatoloog? Hoewel er nog altijd geen goede verklaring voor deze tendens is, zijn er verschillende factoren die het ontstaan van imperfecties kunnen veroorzaken en waar men iets kan tegen doen. 

Want om imperfecties te behandelen is het van essentieel belang de oorzaak te begrijpen. 

Welke factoren spelen een rol bij late acne? Hoe voorkom en behandel je puistjes die al zijn ontstaan? Welke behandeling pas je toe? We geven je al ons advies! Maar laten we eerst beginnen bij het begin:

Wat is een imperfectie?

Het woord "imperfectie" is vrij breed, het kan verwijzen naar een paar puistjes onderaan op het gezicht, maar ook naar mee-eters, microcysten, noduli (knobbeltjes), kortom naar alle onvolkomenheden die de kwaliteit van onze huid aantasten.

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat je huid onzuiver wordt. In alle gevallen is het mechanisme voor het verschijnen van het puistje hetzelfde: 

Het begint met een overproductie van talg (hyperseborroe) die gepaard gaat met verslechterde kwaliteit ervan (dysseborroe). De talg van een acnehuid vertoont namelijk een tekort aan vitamine E, waardoor ze gevoeliger is voor de oxidatie van haar lipiden en in het bijzonder van squaleen. Geoxideerd squaleen is bijzonder comedogeen, m.a.w. bevordert de vorming van comedonen.

Tegelijkertijd wordt de huid dikker door een proces van hyperkeratinisatie: de huidcellen vermenigvuldigen zich en deze overproductie leidt tot verstopping van het talgklierkanaaltje. 

Het resultaat: de talg stroomt niet meer normaal weg en er ontstaan comedonen onder de huid. Als die open zijn, zijn het mee-eters of zwarte puntjes. Als ze gesloten zijn, zijn het witte puntjes of microcysten.

Deze comedonen vormen een ideale omgeving voor de ontwikkeling van bepaalde bacteriën, waarvan Cutibacterium acnes de bekendste is. Deze bacteriën scheiden ontstekingsbevorderende stoffen af die de comedo doen evolueren naar een ontstoken rood puistje (in dermatologische taal papel genoemd).

Welke factoren houden verband met het ontstaan van acne bij volwassen vrouwen?

De huid is het omhulsel van ons lichaam dat ons beschermt tegen agressies van buitenaf, maar het is ook een “interface” die de afvoer mogelijk maakt van gifstoffen die het lichaam niet heeft kunnen afvoeren. Onze huid is een weerspiegeling van onze innerlijke gezondheid en emoties. Hoewel acne nog steeds een slecht verklaard fenomeen is, zijn er verschillende factoren die kunnen leiden tot de ontwikkeling van onvolkomenheden: erfelijke aanleg, hormonale activiteit, stress, milieu, voeding...

 

HORMONALE ACNE: 

Hormonale puistjes zijn vaak voorspelbaar door de menstruatiecyclus. Voor veel vrouwen is de week voor de menstruatie de meest waarschijnlijke periode voor het ontstaan van huidimperfecties. In deze periode van de cyclus wordt het niveau van androgenen (mannelijke hormonen die verantwoordelijk zijn voor de talgproductie) hoger dan dat van vrouwelijke hormonen, waardoor de talgproductie toeneemt.

 

Zwangerschap is ook een levensfase waarin de hormonen schommelen en vrouwen hogere niveaus van mannelijke hormonen hebben. 

 

Ten slotte nemen in de menopauze de vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) sterk af en kunnen zij dus niet langer hun rol spelen van regulator van de mannelijke hormonen die verantwoordelijk zijn voor de productie van talg.

Hormonen zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van onze talgklieren, dus het is normaal dat schommelingen in de hormoonspiegels tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen leiden tot het ontstaan van puistjes.

 

STRESSGERELATEERDE ACNE:

Zoals eerder gezegd, weerspiegelt onze huid onze innerlijke gezondheid en ook onze emoties. Stress en slaapgebrek kunnen een directe invloed hebben op de werking van de talgklieren, die dan een grotere hoeveelheid vet op de huid produceren. 

Ons advies: als je een bijzonder stressvolle periode doormaakt die voelbaar is op je huid, is het ideaal om een activiteit te beoefenen die je geest tot rust brengt. Yoga, meditatie, sofrologie, sport, lezen... Aan jou om iets te vinden dat werkt voor jou!


ACNE DOOR OMGEVINGSINVLOEDEN:

De dagelijkse omgeving kan een rol spelen bij het ontstaan van imperfecties. 

Vooral vervuiling, maar ook overmatige blootstelling aan de zon, make-up of cosmetica die niet op je huid zijn afgestemd. 


Ons advies: Reinigen is essentieel om het ontstaan van imperfecties te voorkomen. Daarom is het belangrijk je gezicht tweemaal per dag te wassen met een reinigingsproduct dat geschikt is voor je huidtype en vooral om je make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat, want make-up verstopt de poriën. 


ACNE GERELATEERD AAN VOEDING: 

Het eten van voedsel met veel vet en suiker kan in veel gevallen acne veroorzaken. Bepaalde producten zoals chocolade, gebak, gefrituurd voedsel, zuivelproducten, vleeswaren, alcoholische of cafeïnehoudende dranken, enz. bevorderen een verhoogde talgproductie, wat kan leiden tot het ontstaan van puistjes.

Ons advies: Bij ontstekingsacne moeten vooral zuivelproducten en suiker worden vermeden.

Een dieet dat rijk is aan fyto-oestrogenen (hormonen die van nature aanwezig zijn in bepaalde zaden, groenten of granen, zoals soja, tofu, knoflook, peterselie, ...) kan helpen om de hormoonspiegels in evenwicht te houden.

Wat is het verschil tussen acne bij volwassen vrouwen en acne bij tieners? 

"Jeugdacne", met een sterk seborroïsch effect, kan op volwassen leeftijd plaats maken voor een meer intermitterende maar veel ontstekingsgevoeliger vorm, verergerd door stress en vervuiling, en die vooral voorkomt bij vrouwen.

 

Acne bij volwassen vrouwen is ontstekingsgevoelig, met minder mee-eters dan tieneracne. Er zijn minder laesies, voornamelijk onderaan op het gezicht (op de kaken en de kin). Deze acne ontwikkelt zich in opflakkeringen, vooral tijdens de premenstruele periode, of in geval van stress. Uit een Franse studie (Rocha & Bagatin, 2018) bleek dat 40% van de vrouwen hardnekkige acne heeft, de helft littekens heeft, 78% denkt extra laesies te hebben tijdens de premenstruele cyclusfase en 90% van hen heeft last van restvlekken." Virginie Couturaud

De basis van een gezonde huid is regelmatig reinigen, 's morgens en 's avonds

NETTOYAGE 

Le nettoyage est l’étape primordiale pour prévenir l’apparition d’imperfections. Il va permettre de libérer les pores de l’excès de sébum mais aussi des impuretés accumulées au cours de la journée.

Reinigen moet wel gebeuren zonder agressie voor de huid. Het reinigingsproduct moet niet alleen doeltreffend zijn, maar ook de beschermende hydrolipidenfilm van de huid respecteren. Bij een huid met neiging tot acne moet absoluut elke strippende werking worden vermeden, want een te agressieve of uitdrogende reiniging kan ook leiden tot de vorming van imperfecties: als ze te agressief wordt gereinigd, gaat de huid reageren door nog meer talg aan te maken, wat puistjes veroorzaakt.

Kies daarom voor een zachte reiniging met de Mousse Nettoyante Pureté Osmoclean en vermijd agressieve tensiden.

GOMMAGE/EXFOLIATION

Les gommages à l’action exfoliante permettent de débarrasser la peau des peaux mortes qui s’accumulent, évitant ainsi aux pores de se boucher et donc l’apparition d’imperfections.

Les gommages sont utiles dans la prévention des imperfections. Attention toutefois à ne pas en abuser surtout si les imperfections sont déjà présentes. En effet cela irriterait la peau et favoriserait l'aggravation des lésions déjà présentes.

Voor microcysteuze imperfecties (verstopping van de talgklieren waardoor er microcysten onder de huid verschijnen) is ons Duo Osmoclean Crème Douce Désincrustante & Masque Gomme Clarifiant perfect door zijn diepreinigende werking, waardoor het ontstaan van imperfecties worden voorkomen. Als er echter al imperfecties aanwezig zijn (ontstoken puistjes), zijn ze niet aan te bevelen.

10 beautytips om puistjes te voorkomen en te verminderen 

  • Zorg voor een goede huidhygiëne, vooral voor je gezicht: was je gezicht tweemaal per dag met een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huidtype, zoals onze Mousse Nettoyante Pureté, en verwijder vooral je make-up voordat je naar bed gaat, omdat de poriën vaak verstopt raken door make-up. Ontdek al onze Osmoclean hygiëneproducten.
  • Na het reinigen van je huid, brengt je een gezichtstoner aan zoals ons Lotion-Sérum Intensive Propolis+ om het schoonmaken af te ronden en je huid minder vet te maken voor een matterend effect. 
  • Gebruik geen cosmeticaproducten die veel olie bevatten of een oliebasis hebben, want die zorgen voor nog meer vet op de huid en leiden tot nog meer puistjes. Onze Intensive Propolis+ kuur is het ideale cosmetische antwoord voor de gemengde tot vette huid. De Propolis+ producten werken zuiverend, hydraterend en matterend en verminderen imperfecties al na 7 dagen*.
  • Exfolieer je lichaamshuid met onze Gommage Doux d’Eau Cellulaire en je gezicht ten minste eenmaal per week met ons Osmoclean duo om je poriën grondig te ontstoppen. 
  • Als je al puistjes hebt (ontstoken puistjes), moet je scrubben vermijden, omdat dit de huid irriteert en de laesies erger maakt. 
  • Blijf goed gehydrateerd en drink water en fruit- of groentesappen om gifstoffen weg te spoelen en het organisme te zuiveren.
  • Douche onmiddellijk na het sporten om ophoping van zweet te voorkomen.
  • Ververs lakens en kussenslopen regelmatig, zodat je huid niet in contact komt met bacteriën of ziektekiemen die zich daarin kunnen hebben vastgezet.
  • Probeer je gezicht niet met je handen aan te raken. Raak zeker je puistjes niet aan en prik er niet in, want hoewel dit verleidelijk kan zijn om er sneller vanaf te komen, maakt dit het probleem juist erger.
  • Eet evenwichtig, met veel vers fruit en groenten.

Propolis +, een complete routine die imperfecties en tekenen van veroudering behandelt  

Je imperfecties behandelen en tegelijkertijd je rimpels corrigeren? Het is nu mogelijk dankzij onze Intensive Propolis+ verzorgingsroutine voor een globale aanpak [imperfecties + tekenen van veroudering].

 

Biologische propolis, met een natuurlijke hoge concentratie actieve moleculen, staat bekend om zijn antibacteriële, zuiverende en verzachtende eigenschappen. Bij de ontwikkeling van de huidverzorgingslijn Intensive Propolis+ heeft Institut Esthederm het gehalte aan natuurlijke ingrediënten van biologische propolis die het meest geschikt zijn voor de volwassen acnehuid verhoogd: salicylzuur, zink, ferulinezuur. 

 

Maak kennis met onze 4 uitzonderlijke verzorgingsproducten voor een onberispelijke huid:

*RESULTATEN VAN ONZE INTENSIVE PROPOLIS+ KUUR NA 7 DAGEN: 

 

97% minder glimmende huid 

Gebruikstest bij 31 vrouwen met imperfecties, na 28 dagen tweemaal daags gebruik van ons Lotion-Sérum Intensive Propolis+

 

19% minder acne 

Klinische test (scoring) bij 21 vrouwen met imperfecties na 28 dagen dagelijks gebruik van ons sérum concentré Intensive Propolis+

 

94% bestaande imperfecties zichtbaar verminderd 

Gebruikstest bij 32 vrouwen met imperfecties, na 28 dagen dagelijks gebruik van ons sérum concentré Intensive Propolis+

 

95% de huid is gezuiverd

Gebruikstest bij 21 vrouwen met een gemengde tot vette huid, onder normale gebruiksomstandigheden van ons masque purifiant Intensive Propolis+ 

 

 

NA 28 DAGEN 

 

42% minder acne

Klinische test (scoring) bij 21 vrouwen met imperfecties na 28 dagen dagelijks gebruik van ons sérum concentré Intensive Propolis+

 

34% minder glimmende huid 

Klinische test (scoring) bij 21 vrouwen met imperfecties, na 28 dagen tweemaal daags gebruik van ons Lotion-Sérum Intensive Propolis+

 

23% minder acne

Klinische test (scoring) bij 20 vrouwen met een gemengde tot vette huid, na 28 dagen tweemaal daags gebruik van onze crème perfectrice Intensive Propolis+

 

88% minder rimpels en fijne lijntjes

Gebruikstest bij 18 vrouwen na 28 dagen tweemaal daags gebruik van onze crème perfectrice Intensive Propolis+

 


Onze Intensive Propolis+ kuur is ontwikkeld en vervaardigd in Frankrijk. Voor meer informatie (prijs, reviews, levering), klik hier.

De complete Intensive Propolis+ kuur is verkrijgbaar op onze website en in de winkels. Vind je dichtstbijzijnde winkel met onze Store Locator

 

Rimpels, een doffe huid, vlekken, een gevoelige huid, een vochtarme huid... Ontdek onze andere gamma's die een antwoord bieden op de problemen van je huid.

Aanbevolen door dermatologen
Aanbevolen door dermatologen
Een unieke zintuiglijke ervaring
Een unieke zintuiglijke ervaring
Moleculen met bewezen werkzaamheid
Moleculen met bewezen werkzaamheid
Producten gemaakt in Frankrijk (Aix-en-Provence)
Producten gemaakt in Frankrijk (Aix-en-Provence)
©2024 - Alle rechten voorbehouden