RETINOL: ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DIT ANTI-AGING BESTANDDEEL BIJ UITSTEK

RETINOL: ALLES WAT JE MOET WETEN OVER DIT ANTI-AGING BESTANDDEEL BIJ UITSTEK

Retinol is een van de belangrijkste actieve ingrediënten, zowel door zijn antirimpelwerking, die bewezen is door wetenschappelijke studies - het wordt door de Amerikaanse FDA beschouwd als een referentiemiddel tegen rimpels - als door zijn vele andere voordelen voor de huid. 

Naast zijn gladmakende en vernieuwende werking werkt het ook in op het verlies van stevigheid dat samenhangt met de afbraak van de steunvezels van de huid, door de productie van collageen en elastine te stimuleren.

Retinol behoort tot de familie van de retinoïden, is afgeleid van vitamine A en verkrijgbaar in verschillende vormen. Het wordt gebruikt in cosmetica om huidveroudering te voorkomen en te corrigeren, maar ook om onzuiverheden te behandelen. Retinoïnezuur wordt gebruikt in de medicinale behandeling van acne, het is de actieve molecule in Roaccutane. 

 

DE VERSCHILLENDE SOORTEN RETINOL

Een korte gids over de verschillende soorten retinol en de toepassingen ervan, van de sterkste en meest irriterende tot de mildste en best verdragen vorm.

 

[Retinoïnezuur of tretinoïne]: Roaccutane, enkel verkrijgbaar op medisch voorschrift, is aangewezen voor de behandeling van acne en veroorzaakt vaak ernstige huidirritatie, met schilfering en roodheid.

[Retinol]: dit is de krachtigste versie die zonder voorschrift verkrijgbaar is, ongeveer 20% minder sterk dan retinoïnezuur. Het wordt gebruikt om diepe rimpels te behandelen en de dosering is beperkt tot 0,3% in cosmetica.

[Micro-ingekapselde retinol]: deze vorm verbetert de stabiliteit van retinol en vormt een buffer om het risico op dehydratatie te verminderen. Aanbevolen voor de behandeling van fijne lijntjes en rimpels.

[Retinylpalmitaat]: dit retinolderivaat, ook bekend als retinyl, is de mildste versie, waardoor het risico op huidirritatie minimaal is, maar ook de minst actieve.

 

Goed om weten

Retinol heeft in principe dezelfde biologische effecten als retinoïnezuur, maar de vervelende bijwerkingen, zoals irritatie, worden verminderd omdat retinol rechtstreeks in de huid wordt omgezet in retinoïnezuur.

IS RETINOL EEN EXFOLIANT?

In tegenstelling tot wat men zou denken, wordt retinol niet beschouwd als een exfoliant, hoewel het wel een exfoliërende werking heeft. 

Retinol heeft een keratolytische werking, wat betekent dat het de verwijdering van dode cellen versnelt door de celvernieuwing in de opperhuid te stimuleren. Bij verkeerd gebruik, in de verkeerde dosering en in de verkeerde vorm kan het de huid uitdrogen en doen vervellen. Daarom wijzen veel mensen op het irriterende effect op de huid. Het is een actief ingrediënt dat voorzichtig moet worden gebruikt, zodat je huid eraan went.

RETINOL, EEN FOTOSENSIBILISEREND INGREDIËNT?

Retinoïden worden afgebroken onder invloed van zonlicht, daarom zitten ze meestal in een speciale verpakking. Blootstelling aan UV-licht wordt daarom afgeraden na het aanbrengen van een huidverzorgingsproduct op basis van retinol, omdat de retinol hierdoor wordt afgebroken. Retinol is niet fotosensibiliserend, maar het gladmakende effect maakt de oppervlakkige laag van de opperhuid dunner. Resultaat? Een verhoogde gevoeligheid en een groter risico op zonnebrand. Daarom wordt er aanbevolen om een verzorgingsproduct op basis van retinol 's avonds aan te brengen om blootstelling aan UV-stralen te vermijden.

IS RETINOL ALLEEN BEDOELD VOOR DE RIJPERE HUID?

Retinol wordt alom geprezen om zijn antirimpelwerking en heeft zowel een preventief als curatief effect op de kwaliteit van de huid, inclusief de diepere lagen. Het maakt de huidstructuur gladder door de celvernieuwing te versnellen, de productie van elastine en collageen te stimuleren en de afbraak van huidvezels te voorkomen. Het heeft daarom een langetermijneffect, zowel op diepe rimpels als op verlies van stevigheid en volume. Retinol is efficiënt op de kwaliteit van de huidstructuren en het uiterlijk van de huid.

Maar zijn spectaculaire eigenschappen hebben nog veel meer positieve effecten! Retinol wordt dan ook aanbevolen op alle leeftijden voor verschillende huidproblemen.

Exfoliërende werking voor de vette en onzuivere huid

Dankzij zijn keratolytische werking verwijdert retinol dode cellen die de poriën verstoppen door de celvernieuwing te versnellen. Naast deze diepreinigende werking reguleert het ook de talgproductie: 2 grote troeven voor een vette of acnegevoelige huid, die weer een gladde, heldere en stralende teint krijgt.

 

Stimuleert de celvernieuwing bij een dof ogende huid

De oorzaak van een doffe teint is vaak een trage celvernieuwing. Dode cellen en gifstoffen hopen zich op aan het huidoppervlak, wat resulteert in een vlekkerige teint en een vermoeid gezicht. Ook hier maakt retinol met zijn keratolytische eigenschappen dode cellen los door de celvernieuwing te versnellen. Het werkt dus als een echte opfrissende “booster” voor een stralende huid.

 

Depigmenterend effect op bruine vlekken

Retinol werkt eerst oppervlakkig op bestaande bruine vlekken, opnieuw door celvernieuwing te stimuleren. De huid wordt gladder en ophopingen van dode cellen en melanine worden verwijderd. Diep in de huid vermindert retinol de pigmentproductie, waardoor de vorming van nieuwe hyperpigmentatievlekken wordt tegengegaan. 

 

Egaliseert de huidtextuur bij een ongelijkmatige teint

Dat retinol de huidtextuur zichtbaar verbetert, is ook toe te schrijven aan zijn vermogen om de opperhuid te exfoliëren door de celvernieuwing te stimuleren. Door de poriën te ontstoppen en oppervlakkige imperfecties te effenen, maakt het plaats voor gloednieuwe cellen. 

 

WORDT RETINOL AFGERADEN VOOR EEN DROGE, GEVOELIGE HUID?

Retinol is zeer efficiënt, maar kan irriterend zijn. Daarom werd dit ingrediënt lange tijd afgeraden voor een droge, gevoelige huid. Is dit jouw huidtype, dan hebben we goed nieuws voor jou: als retinol wordt geformuleerd met plantaardige oliën die sterk lijken op de huidlipiden, wordt het gemakkelijker verdragen, zolang je de voorzorgsmaatregelen volgt om het optimaal in je schoonheidsroutine op te nemen.

WORDT RETINOL AFGERADEN VOOR EEN DROGE, GEVOELIGE HUID?

Retinol is zeer efficiënt, maar kan irriterend zijn. Daarom werd dit ingrediënt lange tijd afgeraden voor een droge, gevoelige huid. Is dit jouw huidtype, dan hebben we goed nieuws voor jou: als retinol wordt geformuleerd met plantaardige oliën die sterk lijken op de huidlipiden, wordt het gemakkelijker verdragen, zolang je de voorzorgsmaatregelen volgt om het optimaal in je schoonheidsroutine op te nemen.

HOE RETINOL GEBRUIKEN IN JE SCHOONHEIDSRITUEEL?

Wie wil er niet graag profiteren van de unieke effecten van retinol op de huidtextuur, de frisheid van de teint, het gladstrijken van fijne lijntjes en rimpels, de stevigheid en densiteit van de huid? 

 

Dit krachtige, multifunctionele ingrediënt vereist echter enkele eenvoudige maar essentiële voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat het optimaal presteert. 

De basisregel: laat je huid geleidelijk wennen aan retinol.

 

Begin met een minimale concentratie

Met laaggedoseerde retinol heb je alle kans op een betere tolerantie, zonder risico op irritatie of ongewenste huidafschilfering.

 

Het juiste ritme vinden

Gebruik retinol eerst één of twee keer per week en daarna geleidelijk aan om de andere avond, waarbij je de reacties van je huid observeert en het aantal toepassingen aanpast.

 

Vermijd slechte combinaties

Gebruik retinol niet tegelijkertijd met andere mogelijk irriterende keratolytische ingrediënten, zoals fruitzuren zoals BHA’s en AHA’s.

 

Retinol en eczeem, psoriasis en rosacea

Als je last hebt van dit type huidaandoening, kun je retinol beter vermijden. Dit actieve ingrediënt heeft de neiging om de droogheid, roodheid, irritatie en schilfering van de huid te verergeren... Maak je geen zorgen, er zijn andere, zachtere oplossingen die beter geschikt zijn voor jouw huid. 

 

Kan retinol worden gecombineerd met andere actieve ingrediënten?

Zoals we hebben gezien, mag retinol nooit worden gecombineerd met fruitzuren zoals AHA's en BHA’s (salicylzuur). Vermijd ook vitamine C. Als je anti-agingroutine een ander actief ingrediënt bevat - zoals bijvoorbeeld resveratrol - gebruik dit dan ’s morgens en retinol 's avonds. 

 

MOET RETINOL WORDEN GESTOPT ALS ER HUIDREACTIES OPTREDEN?

Ook al worden de nieuwe formules op basis van retinol veel beter verdragen, vergeet niet om de reacties van je huid in de gaten te houden. Retinol heeft tijd nodig om effect te hebben en je huid moet wennen aan dit zeer krachtige actieve ingrediënt. 

 

Normale reacties: wat trekkerigheid, roodheid en lichte vervelling. Deze reacties zijn tijdelijk en nemen na verloop van tijd af.

Meer uitgesproken reacties: onaangenaam gevoel van verhitte huid, tintelingen, lichte irritatie. De frequentie van de toepassingen moet een tijdje worden verminderd.

Intense reacties: branderig gevoel, zeer uitgesproken afschilfering, zeer onaangename tintelingen. We raden je aan om geen retinol meer te gebruiken, omdat het niet geschikt is voor jouw huid.

TRANSFORMEER JE HUID MET de LIFTENDE KUUR INTENSIVE RETINOL 

Hebben de anti-agingbeloften van retinol je overtuigd? Dan is het tijd om in actie te komen met de liftende kuur Intensive Retinol van Institut Esthederm. In slechts 2 maanden geeft deze behandeling je huid een boost en krijg je alle voordelen van retinol in een vorm die even efficiënt als veilig is.

 

Wat is je routine tijdens de kuur?

De liftende kuur Intensive Retinol bestaat uit 2 complementaire producten:

- Een serum met een hoge concentratie aan snel vrijkomende retinol (0,3%), gestabiliseerd in kostbare antioxiderende oliën.

- Een zachte crème met retinol die langzaam wordt afgegeven, geformuleerd om de mogelijk irriterende effecten van retinol te controleren op basis van de reacties van je huid.

 

Als je dit duo in synergie gebruikt, profiteer je van de kracht van retinol en vermijd je ongewenste effecten.

Voor wie?

Als je een huid hebt met tekenen van veroudering, diepe rimpels, fijne lijntjes, littekens, een ongelijkmatige teint... Als je huid wat te veel te lijden heeft gehad van de zon, als je merkt dat ze aan frisheid en stevigheid heeft verloren, soms gelinkt aan hormonale veranderingen... dan is deze kuur geknipt voor jou! 

 

Wat is het verschil met andere producten met retinol?

Institut Esthederm heeft zijn expertise toegepast op de formulering van deze retinolkuur om dit ultrakrachtige actieve ingrediënt in de juiste dosis aan te bieden. De combinatie met een selectie van kostbare oliën bevordert een optimale opname door de huid en zorgt voor meer soepelheid en comfort. 

 

Waarom doe je de liftende kuur Intensive Retinol best in de winter?

Retinol gebruik je best tijdens de winterperiode, als er geen kans op zonblootstelling is, vanwege de keratolytische werking van de molecule, die de buitenste laag van de huid dunner maakt. We raden aan om verzorgingsproducten met retinol 's avonds aan te brengen en je huid overdag te beschermen tegen UV-stralen als je aan de zon wordt blootgesteld.

 

Welke effecten kan je verwachten?

De liftende kuur Intensive Retinol werkt tegelijkertijd op alle parameters van een jonge huid.

  • Effent fijne lijntjes en rimpels, zelfs diepe
  • Egaliseert de huidtextuur
  • Geeft weer een frisse en transparante teint
  • Verbetert de veerkracht van de huid en maakt die zijdezacht

Bewezen resultaten

Na slechts 1 keer aanbrengen van het Intensive Retinol serum

Gladde huid 91%

Gevoede huid 88%

Fris ogende huid 71%

Het product dringt snel in de huid 85%

Het product is aangenaam om aan te brengen 85%

 

Na 28 dagen gebruik van het Intensive Retinol serum*

Egalere teint 79%

Frisser ogende teint 79%

Mooiere huid 76%

Veerkrachtiger huid 76%

 

* Gebruikstest met 34 vrouwen tussen 25 en 55 jaar, alle huidtypes en rimpels in het gezicht en rond de ogen. Eenmaal per dag aangebracht gedurende 28 dagen. 

Aanbevolen door dermatologen
Aanbevolen door dermatologen
Een unieke zintuiglijke ervaring
Een unieke zintuiglijke ervaring
Moleculen met bewezen werkzaamheid
Moleculen met bewezen werkzaamheid
Producten gemaakt in Frankrijk (Aix-en-Provence)
Producten gemaakt in Frankrijk (Aix-en-Provence)
©2024 - Alle rechten voorbehouden