VITAMINE C VOOR JE LICHAAM EN JE HUID

VITAMINE C VOOR JE LICHAAM EN JE HUID

De zomer is officieel voorbij en weer aan het werk gaan kan een bron van vermoeidheid en stress zijn.

Het is dus belangrijk om de juiste verzorgingsroutine aan te nemen om je huid gezond en je teint stralend te houden. Bovendien hebben we veel energie nodig om deze tijd van het jaar door te komen.

Een van de belangrijkste ingrediënten die bekend staan om hun werking tegen vermoeidheid is vitamine C! Deze vitamine is essentieel voor het welzijn van het lichaam en heeft ook voordelen voor de huid.

Vitamine C is essentieel voor het leven

Vitaminen - "vita" als in "vitaal" - zijn een familie moleculen die onmisbaar zijn voor het lichaam.

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is essentieel voor onze gezondheid. Ze kan niet worden gesynthetiseerd of opgeslagen in het lichaam en moet daarom regelmatig worden ingenomen via de voeding.

Waarin zit er vitamine C?

Deze vitamine wordt vaak meteen geassocieerd met sinaasappels en sinaasappelsap, die de dagelijkse dosis vitamine C kunnen leveren die we nodig hebben, ongeveer 110 mg per dag. Ze zit in veel kleurrijk voedsel zoals paprika, kool, peterselie, broccoli, tomaten en zuring, maar ook in fruit en citrusvruchten. Als je 5 stukken fruit en groenten per dag eet, krijg je de vitamine C binnen die je nodig hebt om van alle gunstige effecten te genieten.

Let echter op hoe je voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, bewaart. Vitamine C is de meest kwetsbare van alle vitaminen: ze is gevoelig voor water, warmte, lucht en licht. Bij kamertemperatuur kan bijvoorbeeld de helft van het vitamine C-gehalte van een voedingsmiddel verloren gaan in 24 uur. Kook- en bewaarmethoden moeten daarom worden aangepast om verlies te beperken. Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten, moeten in zo weinig mogelijk water en zo snel mogelijk worden gekookt. Als je sinaasappelsap perst, moet je het meteen opdrinken, want na 30 minuten zit er veel minder vitamine C in.

Een tekort aan vitamine C is essentieel voor een goede werking van het lichaam en veroorzaakt scheurbuik, een ziekte die vroeger veel voorkwam bij zeelieden die geen vitamine C meer in hun voeding konden vinden (door een gebrek aan vers fruit...). Vandaar de naam van deze vitamine: A-scorbinezuur (a-scorbutus voor anti-scheurbuik). De biologisch actieve vorm is L-ascorbinezuur.

Wat zijn de voordelen van Vitamine C voor het lichaam?

  • Door zijn antioxidantwerking helpt deze vitamine de werking van vrije radicalen neutraliseren en beschermt ze het lichaam tegen de schade die ze kunnen veroorzaken. Dit helpt de levensduur van cellen verlengen, waardoor ze meer weerstand krijgen. Het helpt de immuunfuncties van het lichaam boosten.
  • Ze houdt de bloedvaten gezond door te voorkomen dat ze vernauwen. Ze helpt bij de vorming van rode bloedcellen en speelt ook een fundamentele rol voor de bescherming van het hart, door preventief te werken tegen hartaandoeningen, hoge cholesterol en hoge bloeddruk.
  • Ze verbetert het humeur en vermindert stress en angst: verschillende onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het verhogen van de vitamine C-consumptie en het verminderen van stemmingsstoornissen.
  • Ze bevordert gewichtsverlies: het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en het innemen van vitamine C-supplementen kan een grote hulp zijn voor mensen die willen afvallen. Vitamine C speelt een fundamentele rol bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel en bevordert de vetoxidatie tijdens het sporten. Ze helpt ook om ijzer uit planten te absorberen. Het is zelfs zo dat mensen met een tekort aan vitamine C moeilijker vet verliezen dan mensen die de juiste hoeveelheden innemen.

Wat zijn de effecten van Vitamine C op de huid?

  • Ze draagt bij tot de genezing van wonden en breuken door het ondersteunen van de productie van collageen, dat aanwezig is in botten, pezen, ligamenten, bloedvaten, tanden, huid en andere organen.
  • Ze helpt huid, haar en nagels gezond houden: ze draagt bij tot de elasticiteit van de huid, voorkomt striae, stimuleert de groei en stevigheid van het haar en houdt de nagels in conditie.
  • Ze helpt het verouderingsproces vertragen: de antioxiderende eigenschappen en belangrijke rol in de collageensynthese maken van vitamine C een belangrijk anti-aging ingrediënt. De consumptie van vitamine C helpt de schade bestrijden die wordt veroorzaakt door gifstoffen in ons dagelijks leven en vertraagt de effecten van vrije radicalen in ons lichaam, waardoor het celverouderingsproces wordt vertraagd en rimpels en een droge huid worden voorkomen.

 

 

Welke cosmetische eigenschappen heeft vitamine C?

Voor de huid heeft ze vooral een antioxiderende en depigmenterende werking en stimuleert ze de collageenproductie.

ANTIOXIDEREND

Na blootstelling aan UV-straling is aangetoond dat de hoeveelheid vitamine C drastisch afneemt (tot 2/3), wat de efficiëntie van antioxidanten voor het neutraliseren van vrije radicalen bewijst.

Het is aangetoond dat het aanbrengen van L-ascorbinezuur op de huid de concentratie vitamine C aanzienlijk verhoogt en UV-geïnduceerde celbeschadiging (met name erytheem en celdood) tegengaat door vrije radicalen weg te vangen. 

ANTI-PIGMENTVLEKKEN

L-ascorbinezuur werkt op twee niveaus in op huidpigmentatie: ten eerste remt het een enzym dat betrokken is bij de productie van melanine (tyrosine) en ten tweede vermindert het geoxideerde melanine, waardoor vlekken lichter en minder zichtbaar worden. Deze depigmenterende eigenschappen bezorgen vitamine C een sterk anti-vlekken en verhelderend effect, in vivo bewezen door talloze onderzoeken (dit ingrediënt wordt in Japan als quasi-geneesmiddel erkend...).

 

GLADMAKEND

Vitamine C is betrokken bij de synthese van collageen, dat essentieel is voor de structuur van de huid. Er werd aangetoond dat vitamine C de biosynthese van collageen door de dermale cellen (fibroblasten) stimuleert, evenals de proliferatie van die cellen. Dankzij deze complementaire werkingen wordt een matuur collageennetwerk onderhouden, wat de huid haar stevigheid en mechanische weerstand geeft.

Aanbevolen door dermatologen
Aanbevolen door dermatologen
Een unieke zintuiglijke ervaring
Een unieke zintuiglijke ervaring
Moleculen met bewezen werkzaamheid
Moleculen met bewezen werkzaamheid
Producten gemaakt in Frankrijk (Aix-en-Provence)
Producten gemaakt in Frankrijk (Aix-en-Provence)
©2024 - Alle rechten voorbehouden